Imaginează-ți un sistem care transformă modul în care se supraveghează transporturile rutiere în România, asigurându-se că fiecare camion este urmărit cu precizie în timp real – acesta este Sistemul RO e-Transport.

Într-o mișcare esențială pentru digitalizarea administrației fiscale, Guvernul României a introdus Sistemul RO e-Transport prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 41/2022. Acest sistem vizează monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat (BRFR), având ca obiectiv principal combaterea neregulilor fiscale și creșterea conformității fiscale în sectorul transporturilor.

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă cheie din ecosistemul de modernizare și eficientizare a administrației fiscale si face parte dintr-un efort mai amplu de digitalizare, alături de Ro e-Factura și SAF-T.

Concret, ce este Sistemul RO e-Transport?

În primul rând, vorbim de un sistem digital inovator destinat supravegherii transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, creat special pentru a combate diversele forme de fraudă și evaziune fiscală din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri. În cadrul acestui sistem, operatorii economici au responsabilitatea de a transmite datele de localizare ale vehiculului pe toată durata traseului, asigurând astfel o transparență fără precedent. Astfel se evită livrări sau transferuri neoficiale, care duc la pierderi fiscale pentru stat și denaturează concurența corectă între companii.

RO e-Transport permite autorităților să urmărească în timp real transporturile de mărfuri pe drumurile naționale, facilitând identificarea și investigarea cazurilor de nereguli sau fraudă fiscală.

Pentru a realiza monitorizarea transporturilor de bunuri, RO e-Transport preia date din sistemele proprii de poziționare ale autovehiculelor de transport marfă, atunci când acestea sunt dotate cu astfel de sisteme, sau prin dispozitive de tip terminal de telecomunicații  bazate pe date transmise prin satelit.

Codul UIT: Cheia Monitorizării Transporturilor

Elementul central al acestui sistem este codul UIT, un element esențial pentru urmărirea bunurilor transportate. Codul UIT este generat pe baza informațiilor furnizate de expeditor, beneficiar sau transportator și include detalii despre denumirea, caracteristicile, cantitatea și valoarea bunurilor, precum și locurile de încărcare și descărcare. Fără acest cod, monitorizarea eficientă a transporturilor si controlul acestora de catre transportatori nu ar fi posibilă.

Cine Trebuie să Utilizeze Sistemul e-Transport?

Sistemul e-Transport vizează direct importatorii, distribuitorii și exportatorii, acoperind o gamă largă de tipuri de transport:

  • Transporturi interne în România.
  • Tranzacții transfrontaliere care încep sau se finalizează în România.
  • Tranzacții care tranzitează România.

Integrarea Sistemul RO e-Transport cu Microsoft Dynamics Business Central

Integrarea Sistemului RO e-Transport cu platforma ERP Microsoft Dynamics Business Central aduce beneficii semnificative pentru companii, automatizând și simplificând procesele de declarare și monitorizare. Această integrare permite o gestionare eficientă a datelor și asigură conformitatea cu noile reglementări fiscale, reducând riscurile asociate erorilor umane și îmbunătățind acuratețea raportărilor.

Dacă dorești să afli mai multe despre integrarea Business Central cu Sistemul RO e-Transport și cum poate aceasta să îți îmbunătățească procesele de afaceri, contactează-ne astăzi pentru o consultanță personalizată.